Essay Maarten Hajer: Aardgasvrij avant-la-lettre. Leren van het Zweedse Malmö

16-07-2019
40215 keer bekeken

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van het nieuws op deze pagina? Log in of maak een account aan. Klik op de knop 'VOLGEN' bovenaan deze pagina. Dan krijg je bericht als er iets op deze pagina wijzigt. 
 

Ik wil een account

 

Het Programma Aardgasvrije Wijken vraagt elke maand aan een Nederlandse professor om vanuit zijn of haar expertise te reflecteren op onze gedeelde opgave: leren op welke wijze de wijkgerichte aanpak kan worden ingericht en opgeschaald.

Lessen uit Malmö

De tweede professor in de serie is Maarten Hajer, hoogleraar Urban Futures aan de Universiteit Utrecht. Hajer beschrijft de transitie in een wijk die al in 2001 aardgasvrij was: Bo01, op een voormalige scheepswerf in het Malmö. Er is daar een bijzonder duurzaamheidsexperiment uitgevoerd, maar zonder theorie over hoe hiervan op systeemniveau te leren. Voor Nederland trekt hij hieruit vier lessen:

  1. Horizontaal leren
  2. Van ‘of-of’ naar ‘en-en’
  3. Een kloppende businesscase
  4. Creatieve participatie

Lees het essay, dat Hajer schreef met Martijn van den Hurk, Edwin Buitelaar en Peter Pelzer. We nodigen u van harte uit om het essay te delen met uw netwerk, uiteraard met naamsvermelding van Maarten Hajer en fotograaf Kick Smeets.

Vorige maand verscheen het eerste essay in deze serie, lees het essay van Co Verdaas.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen